Bugun...


Süleyman DURAK

facebook-paylas
Başiskelede Özlü'nün Tarih Yolu Projesi
Tarih: 26-08-2023 16:20:00 Güncelleme: 26-08-2023 16:20:00


Başiskelede Özlü'nün Tarih Yolu Projesi 12 Tarihi eseri gün yüzüne çıkaracak

 

Başiskele’nin geleceğine değer katacak Tarih Yolu Projesi toplantısında Başiskele’nin genç belediye başkanı Yasin Özlü’nün öncülüğünde bütün Belediye çalışanlarının büyük özveriyle katıldıkları ve Kocaeli’nin Tarih Araştırmaları alanındaki en önemli ismi Volkan Şenel’in koordinatörlüğünde 12 Tarihi eseri gün yüzüne çıkaracak olması beni heyecanlandırdı.

Bütün belediyeler yol kaldırım altyapı ve üst yapı çalışmalarını yapıyor ama beldelerimizi geleceğe taşıyacak olan tarihimizi kültürümüzü öne çıkaracak çalışmalardır. Geçmişte rahmetli Belediyeler Birleşmeden önce rahmetli İbrahim Gencer’le çalışan ve Yeşil Bahçecik adlı dergiyi hazırlayan biri olarak başta Servetiye cephesi, Amerikan koleji olmak üzere bazı kültür varlıklarını biliyordum.

Bu toplantı sayesinde Tarih Yolu Projesi kapsamında Tarihi Müze Gemi-Deniz Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Cami, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Cuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi yer alacak. Yapılacak çalışma ile 12 noktada tarihi değerler turizme kazandırılacağını öğrenince geleceğe yönelik umudum arttı. Programda Kurtuluş Savaşı ve öncesinde Başiskele’de tarihi kazanımlar elde eden kahramanların canlandırıldığı bir tiyatro gösterisinde sahneye çıkanların belediye çalışanlarının olması beni şaşırtırken ortaya koydukları içten perfomans görülmeye değerdi.

Başiskele Tarih Yolu Projesi Koordinatörü Tarihçi Yazar Volkan Şenel, konuşmasında vurguladığı iki önemli konu vardı. İlki Tarih Yolu projesinin yapılmasında Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün en fazla katkı veren kişi olması ikincisi ise projenin Kocaeli için büyük bir tarihi hareketlilik oluşturacağını söylemesidir.  “Bizim için çok önemli bir gün, tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Kocaeli şehrimizde tarihin her döneminde birçok medeniyet hüküm sürmüş ve önemli eserler bırakmıştır. Bu topraklarda yaşayan her medeniyetin bize bıraktığı güzelliklerin önemli bir bölümü de Başiskele’de.

İzmit’ten daha eski bir yerleşim tarihi olan Başiskele, Kocaeli’nin önemli bir tarih süsü. Bu tarihi mirası ortaya çıkarabilmek için önemli bir adım atıldı. Doğa turizmin yanına tarih ve kültür turizmini de ekleyecek bir proje oluşturuldu. Çok önemli tarih rotaları ve durakları var. Antik dönemde bu bölgede yaşayan insanların izleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu projede İstiklal Harbi döneminde milli müfrezelerin yaktığı çoban ateşlerini görüyorsunuz, Kara Fatma’nın mücadelesine şahit oluyorsunuz.” diyerek konuşmasını tamamlayan Tarihçi Yazar Volkan Şenel’in bu güzel çabasının Kocaeli’nin diğer beldelerine yayılmasıdır.

Başiskele’nin köklü tarihi, kültürel mirası ve turistik yerlerinin tanıtımı ve bu doğrultuda yapılacak restorasyon/tanıtım çalışmalarını kapsayan Başiskele Tarih Yolu Projesi’ni Belediye Başkanı M. Yasin Özlü yaptığı etkili bir sunumla anlattı.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, "Başiskelemiz sahip olduğu değerleri ile oldukça zengin bir nitelikte. Doğal güzelliklerimiz, eşsiz. Bugünümüzü var eden tarihimiz ise köklü. Başiskele tarih yolu, aslında bir proje değil. Bu yol sadece geçmişe değil, bugünden geçerek geleceğe bağlanıyor. Bu yolda babalarımız, dedelerimiz, ecdadımız, mücadele, kahramanlık, hüzün ve sevinç var. Bu topraklar nice kahramanlara şahitlik etmiş. Dolayısıyla bu topraklarda emanetçisi ve varisi olduğumuz, bir miras var. İhya edeceğimiz hikayede, geleceğimiz için ilham var." dedi.

Özlü, “Projemiz aslında bir bütünün parçası. Kocaeli'nde, Çanakkale'de, İstanbul'da, vatanın her köşesinde; Macaristan'da, Makedonya'da, Bosna'da, Tunus'ta, tarihi kökenlerimizin bulunduğu her yerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlayan ihya ve diriliş çağının bir parçası niteliğinde" diye konuştu.“Tarih Yolu projemizin yegâne hedefi; kendi şehrini, tarihini, kültürünü, mirasını bilen, tanıyan ve koruyan şuurlu nesillerin yetişmesine vesile olmaktır.” Diyen Başkan Özlü, “Geçmişten kalana sahip çıkacak bu proje, gelecek kuşaklar için atılmış manidar bir adım olacak. Kocaeli şehrimizde önemli bir tarih-kültür-turizm aksı oluşturacaktır. Proje tamamlandığında, tek bir parkur halinde 12 eserin 1 gün içerisinde gezilebilmesi hedefleniyor.” diye konuştu.

Hepsi biri birinden değerli 12 proje içinde Paşadağ Kalesi arkelojik kazılarla ortaya çıkarılacak olması beni heyacanlandırırken kazı çalışmalarına gönüllü olarak katılmak en büyük arzumdur.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HAVA DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI